EspressomaschinenCappuccino, Cafe Latte, eszpresszó kávé - hazánkban is egyre kedveltebbek az olaszországi kávéínyencségek. Az elkészítéshez gyakran használunk eszpresszó-automatát. Az kávéautomata éves áramköltsége elérheti akár a 70 eurót (kb. 18000 Ft) is. Ezért a következőkben tippeket adunk az áramköltség csökkentésére.

Kapcsolja ki és élvezze a kávét

A magas áramköltség oka a melegvíz elkészítésre fordított áramfelhasználás. Egyes eszpresszó-automaták tartájukban állandóan készen tartják a melegvizet. A szükségtelen áramköltség elkerüléséhez a gépet a használat után mindig kapcsoljuk ki.

Egyes eszpresszó-automaták automatikus kikapcsoló-funkcióval („Auto-off") rendelkeznek: ez a költséges vízmelegítést használat után magától kikapcsolja. A gyors eszpresszóra csak keveset kell várnunk, amíg a víz felmelegszik. A kis várakozási idő pedig kifizetődik, ugyanis az áramköltségünk lényegesen kevesebb.

De az „Auto-off"-funkció nélküli automaták is használhatóak energiahatékonyan: egyszerűen minden egyes használat után kapcsoljuk ki kézzel a készüléket. A rendszeres kikapcsolás előnye az is, hogy a tömítések és pumpák tovább maradnak épen.

Forrás: stromeffizienz.de