Egy massachusettsi vállalat fogja működtetni a világ első lendkerék-alapú energiatároló erőművét, mely New Yorkban épül fel még ebben az évben.

A Beacon Power Corporation már építi azt a 69 millió dolláros erőművet, melyhez az amerikai energiaügyi minisztérium adott 43 millió dolláros kölcsönt. Az 1997-ben alapított vállalat 2004-ben kezdett foglalkozni energiatároló rendszerek fejlesztésével.

Az új erőműtől azt várják, hogy 20 MW-tal járul majd hozzá a térség energiaigényéhez. Az első négy MW kapacitás már idén rendelkezésre fog állni.

A Beacon Power rendszere gyorsan forgó, szénszálas anyagból készült kerekek segítségével fogja tárolni a többletenergiát, amit a kereslet emelkedése esetén lehet felhasználni, illetve amikor nem állnak rendelkezésre az időszakos megújuló források. A kerekek légüres térben, mágneses csapágyakon forognak, hogy minimalizálják a súrlódásból adódó energiaveszteséget.

Ha eléri teljes kapacitását, az erőmű várhatóan 10%-ot biztosít az állam energiaingadozást kiegyenlítő szabályozói számára. Ez az arány valószínűleg emelkedni fog az időszakos megújuló energiaforrások terjedésével.

Ez a fajta energiaszolgáltatás nemcsak tisztább, mint a hagyományos erőművek által szolgáltatott elektromosság, de gyorsabb is. Akár tízszer gyorsabban rendelkezésre állhat, ha a kereslet hirtelen emelkedik.

Ezen tulajdonságainak köszönhetően, a lendkerekes erőmű 20 éves élettartama alatt akár 82%-kal is csökkentheti a szén-dioxid kibocsátását, az energiafogyasztás csúcsidőszakait alapul véve.


Forrás: Greenbang