„A szélenergia jelentős részét felválthatja a jelenleg használt szennyező és véges üzemanyagoknak," állította Andris Piebalgs, az Európai Unió energiaügyi biztosa, az Európai Szélenergia Konferencia és Kiállítás nyitóülésén.

Az Európai Bizottság szerint a világ szénkészletének 3,5%-a van az EU-ban. A régió alatt csupán a világ gázkészletének kevesebb mint 2% található, az uránium kevesebb mint 2%-a, és a világ olajkészletének is kevesebb mint 1%-a található Európában.

„A harc fokozódik a világ gyorsan kimerülő üzemanyagforrásai miatt," hangsúlyozta Arthouros Zervos, az Európai Szélenergia Szövetség elnöke. „Idővel ez csak durvább lesz, és Európa el fogja veszíteni a csatát. Az európai vállalatok birtokolják a 35 milliárd eurós globális szélenergia piac kétharmadát. A szélenergia jelenti Európa hozzájárulását a békéhez, haladáshoz, valamint konjunktúrához, nekünk pedig legjobb képességünk szerint sürgősen fejleszteni, támogatni és exportálnunk kell."

A szélenergia konjunktúrához való hozzájárulását részletesen elemzi egy új, az Európai Szélenergia Szövetség (EWEA) által készített jelentés, melyet Zevros mutatott be a küldötteknek. „A szélenergia gazdaságtana" részletes betekintést nyújt a szélenergia gazdasági helyzetébe, és összehasonlítja költségeit más energiatermelési technológiákkal.

Zevros ugyanakkor bejelentette, hogy az EWEA 180-ról 230 GW-ra emelte 2020-ra kitűzött EU-s szélenergia célt, melyből 40GW part menti kapacitás lenne. Kifejtette, hogy „az EU Megújuló Energia Irányelvének 2008-as elfogadása, és annak 2020-ra - a tagállamok számára - kitűzött megújuló céljai növelték optimizmusunkat a szektor kilátásait illetően. Ezért növeltük céljainkat. Ugyanakkor ezek a célok csak akkor lesznek teljesítve, ha a tagállamok gyorsan és hatékonyan hajtják végre az irányelvet."

Korábban az EWEA 180 GW telepített kapacitást tűzött ki az EU számára 2020-ra, melyből 35 GW lenne a part menti szélenergia. Az új 230 GW-os cél körülbelül 600 TWh elektromosságot állítana elő 2020-ban, mely 135 millió átlagos európai háztartást láthatna el energiával, és 14-18%-ot fedezne az EU elektromos fogyasztásából.

Mechtild Rothe, az Európai Parlament alelnöke szerint a szélenergia valódi áttörést jelenthet a foglalkoztatásban és a gazdasági helyzetben. „A szélenergia kitűnő példája, hogyan kell okosan befektetni egy jövő-orientált fenntartható gazdaságba, mely több ezer embernek ad munkát," mondta. „Különösen a mostani bizonytalan időkben nagyon nagy jelentősége van, hogy az európai szélenergia ágazat 60.000 új munkahelyet hozott létre az elmúlt öt év alatt. Ezek nem puszta statisztikák, ez Európa versenyereje. A szélenergia minden bizonnyal a gazdaságunk mozgatóerejévé válik. Megtanultuk a jelenlegi válságból, hogy nem kell addig várnunk, amíg a problémák megjelennek és megelőzik a tetteinket. Most kell befektetnünk a szélenergiába."


Forrás: EnergyCurrent