A Nemzeti Óceáni és Légköri Igazgatóság - NOAA (USA) új tanulmánya szerint, a módszer, mellyel részecskéket juttatnának légkör felső részébe, hogy így hűtsék a klímát és lassítsák a globális felmelegedést, akár egy ötöddel is csökkentheti a nagy naperőművek által maximálisan termelhető elektromosság mennyiségét.

„A részecskék sztratoszférába fecskendezése előre nem látható következményekkel lehet az egyik alternatív energiaforrásra, melytől azt várjuk, hogy szerepet játsszon a fosszilis üzemanyagok leváltásában," mondta Daniel Murphy, a NOAA egyik tudósa.

A Föld egyre melegszik, ahogy a fosszilis üzemanyagok égetésével szén-dioxidot juttatunk a légkörbe. A hatás ellensúlyozása érdekében néhány olyan geomérnöki javaslat született, melyek szerint a Föld árnyékolásával kellene lassítani a globális felmelegedést.

Az ötletek között van, hogy a nagy vulkánkitöréseket utánozva apró részecskéket kellene a légkör felső rétegeibe juttatni.

Murphy úgy találta, hogy a levegőben lévő részecskék csökkentik és megváltoztatják a Földre érkező napsugarakat. Bár a beérkező napfény egy része visszaverődik, egy nagyobb mennyiség szórt fénnyé válik.

Átlagosan a részecskék által visszavert minden watt fény mellett, másik három watt közvetlen napfény szórt fénnyé alakul. A nagy kiterjedésű koncentrált fényt alkalmazó naperőművek maximális hatékonysága teljes mértékben a közvetlen napfénytől függ, vagyis nem alkalmazzák a szórt sugarakat.

Murphy egy hosszú távú megfigyeléssel igazolta számításait, melyben a Mt. Pinatubo vulkán 1991-es kitörése előtti és utáni fényt vizsgálta meg.

A kitörés után a kaliforniai naperőmű-együttes maximális teljesítménye 20%-kal esett, annak ellenére, hogy a sztratoszférába kerülő részecskék miatt a beérkező napfény mennyisége mindössze 3%-kal csökkent. A mérések tehát azt mutatták ki, hogy a sztratoszféra részecskéinek aránytalanul nagy hatása van a koncentrált napfénnyel működő naperőművek teljesítményére.

Kaliforniában kilenc ilyen típusú létesítmény üzemel, de a világ számos részén építenek ilyen erőműveket. Ezek a hajlított tükröket alkalmazó naperőművek alacsonyabb költséggel termelik az elektromosságot, mint a hagyományos fotovoltaikus létesítmények.

Velük szemben a síkfelületű fotovoltaikus és napkollektoros panelek, mind a szórt mind a közvetlen fényt kihasználják. Energiateljesítményük így sokkal kevésbé csökkenne a részecskék hatására, a koncentrált fénnyel működő rendszerekhez képest.


Forrás: Science Daily