Amerikai tudósok szerint a kettős katalizátorok metánná és más szénhidráttá alakíthatnák a szén-dioxidot és a vízgőz keverékét, titánból készült nanocsöveket és napenergia segítségével.

A fosszilis üzemanyagok égetése nagy mennyiségű szén-dioxidot enged a Föld légkörébe. Azonban a Pennsylvania Egyetem kutatói szerint ahelyett, hogy hozzájárulnak a globális klímaváltozáshoz, a termelők szénhidrátokká alakíthatnák a szén-dioxidot.

Állításuk szerint olyan üzemanyagokat lehetne előállítani a folyamattal, melyek kompatibilisek lennének a jelenlegi energia-infrastruktúra számára is. Ugyanakkor a folyamat energiaigényes, így csak akkor lehet hasznos, ha megújuló energiát tudnak felhasználni a cél érdekében.

Craig Grimes professzor és csoportja elmondták, hogy nitrogénnel dúsított titán-dioxid nanocsöveket használnak, melyeket vékony réz és platina réteggel vonnak be. Ezzel a szerkezettel képesek a vízgőzből és a szén-dioxid bizonyos keverékéből metánt előállítani. Arról számoltak be, hogy a bent elvégzett kísérletekhez képest húszszor nagyobb hozamot értek el metánból, amikor a nap fényét használták a folyamat során.


Forrás: EnergyCurrent