A MIT (Massachusetts Mőszaki Intézet) felfedezett egy növényvédőszert, mely 4.800-szor erősebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid. Még érdekesebb, hogy ez a gáz széles körben szerepel az ózon réteg védelmében folytatott kampányban.

 

A 80-as évek végén, amikor a Montreali Egyezmény korlátozta a klorofluor-karbonátok kibocsátását, a metil-bromidot, mely egy megszokott vegyület a mezőgazdasági kártevők elleni harcban, kritizálták az ózonréteget károsító tulajdonságai miatt. A támadások miatt, idővel a szulfuril-flourid váltotta fel a kártevők elleni küzdelemben. Most, évekkel később a tudósok felfedezték, hogy a szulfuril-flourid sokkal tovább marad a légkörben mint azt korábban gondolták, és sokkal veszélyesebb üvegházhatású gáz, mint a szén-dioxid.

 

A jó hír, hogy mivel a vegyület csak az elmúlt néhány évben került a levegőbe, csak nagyon apró arányban van jelen a légkörben. Használatának betiltása meg fog akadályozni minden komoly következményt. Azonban ami ijesztő a felfedezésével kapcsolatban, hogy az EPA úgy találta, hogy a szulfuril-flouridnak „gyakorlatilag nincs hatása a globális légkörre", amikor jóváhagyta használatát 2002-ben.

 

Ez a hír kiemeli annak fontosságát, hogy az alkalmazott és légkörbe juttatott vegyszerek hatását folyamatosan ellenőrizni kell. Sok más hasonló anyag lehet, melyről úgy tudjuk, hogy veszélytelen, ennek ellenére pedig rengeteg kárt okoznak.

 


Forrás: EcoGeek