A háztartási hulladékból történő bioetanol gyártás jelentősen csökkentheti a szemétlerakók méretét, mialatt hőt és elektromosságot lehet a folyamattal alőállítani. Erről Mika Aho, a vezető finn bioetanol vállalatnak, a St1 Biofuels-nek a vezérigazgatója beszélt egy interjúban.

A St1 bioetanolt állít elő különféle hulladékokból és ipari melléktermékekből. Mivel ezek az alapanyagok már léteznek, a termelés nem jár semmilyen járulékos szén-dioxid kibocsátással. Ráadásul valamennyi kibocsátást meg is akadályoz, mivel a hulladék nem kerül szeméttelepre, így nem termel metánt, mely sokkal veszélyesebb üvegházhatású gáz mint a szén-dioxid.

A vállalat olyan nyersanyagokat használ, mint az elszáradt növényi maradványok, a pékségből származó felmosóvíz, a burgonyaszirmot gyártó üzem hulladéka, vagy a sörfőzde élesztője. A következő lépésben az St1 azt tervezi, hogy egy idén felépülő üzemében válogatott ipari és háztartási szerves hulladékot fog felhasználni.

Az első üzem, mely az egyedi módszert alkalmazza, körülbelül egy millió liter etanolt fog előállítani évente, hozzávetőleg 20.000 tonna hulladékot feldolgozva, becsülte Aho. Ráadásul a folyamat után maradó anyagot el lehet égetni, ezzel hőt és elektromosságot előállítva.

A hőt részben az üzem ellátásra lehet használni, a többit pedig be lehet vezetni a körzeti távhőrendszerbe.

„Csak egy kis lépésre vagyunk attól, hogy felhasználjuk a szilárd városi hulladékot is. Vannak technológiák, melyekkel a szilárd háztartási hulladékot különböző részekre lehet felosztani," mondta Aho, hozzátéve, hogy St1 becslései alapján a közösségek által megtermelt hulladék mennyiségét 10-25%-kal lehetne csökkenteni.

Az EU által decemberben elfogadott Megújuló Energia Irányelv, mint az energia fenntartható formáját támogatja a bioüzemanyagokat. Annak biztosítására kötelezi a tömböt, hogy a közlekedésben felhasznált üzemanyagok 10%-a megújuló forrásból származzon.

 


Forrás: Euractiv