Miután aláírta a bioüzemanyagok támogatását, Obama azzal a felhívással néz szembe, hogy növelje a hagyományos üzemanyagokhoz keverhető etanol mennyiségét.

Az Obama kormányzat korán bebizonyíthatja az amerikai bioüzemanyag ágazat iránti elkötelezettségét, miután a kukorica alapú etanol gyártóinak egy szövetsége felhívást intézett a múlt héten, hogy növeljék a hagyományos üzemanyagokhoz keverhető etanol mennyiségét.

Egy sajtókonferencián beszélve, a Growth Energy-nek nevezett csoport vezetője, Wesley Clark nyugdíjas demokrata elnökjelölt elmondta, hogy a Környezetvédelmi Ügynökségnek 10-ról 15%-ra kellene növelnie a hagyományos üzemanyagokhoz keverhető etanol mennyiségének felső határát.

Szerinte a változás 125.000 munkahelyet hozna létre, ugyanakkor fellendítené a betegeskedő kukorica alapú etanoltermelést, melyet aláásott a csökkenő kereslet és a zuhanó kukoricaárak.

A Környezetvédelmi Ügynökség eddig elutasította a kérést, mivel még vizsgálja annak kérdését, hogy az etanol magasabb aránya nem okoz-e kárt a motorokban. Vannak aggályok, melyek szerint az etanol alacsonyabb üzemanyag-hatékonyságot eredményez a hagyományos benzinhez képest, és rosszul illeszkedik az olyan kis méretű motorokhoz, mint pl. a csónakok külső motorja.

Clark ugyanakkor elmondta, hogy a változás nem követeli meg a gyártóktól, hogy emeljék az etanol koncentrációját 15%-ra, csupán lehetővé tenné számukra a módosítást.

Az ágazat figyelmeztetett, hogy egy hasonló módosítás nélkül nagyon nehéz lesz elérni a kongresszus által jóváhagyott 2022-re kitűzött célt, mely szerint egy év alatt 36 milliárd gallon etanolt kellene előállítani a finomítóknak.

Obama kampányában arról beszélt, hogy ezt a célt 60 milliárd gallonra szeretné emelni, az ágazat pedig most kéri számon az elkötelezettséget.

Ugyanakkor a környezetvédők továbbra is mélyen megosztottak a bioüzemanyagok előnyeit illetően, különösen a kukoricából készült változat esetén. Sokak szerint nem csökkentik a kibocsátást, ráadásul az élelmiszerkínálatban is problémákat okozhatnak.

Clark viszont elutasította azokat az állításokat, melyek szerint az etanol hozzájárult a kukorica árának emelkedéséhez, azzal érvelve, hogy sok termelő még így is veszteségesen működött. Hozzátette még, hogy az etanol arányának növelése segíthetne növelni az úgynevezett második generációs, füvekből előállított etanol iránti keresletet, melyek nagyobb mértékben csökkenthetik a kibocsátást is.


Forrás: BusinessGreen