Az ország energiafelhasználásának több mint harmadát a szélenergia biztosítja

 

Spanyolország északnyugati részén uralkodó erős szelek segítettek elérni az ország szélenergia teljesítményének új rekordját, amikor a turbinák néhány órán keresztül 40%-ot teljesítettek az ország energiaszükségeltéből.

Az erős szelek azt jelentették, hogy a szélturbinák összesen 11,180 MW teljesítményt értek el azon a napon, mellyel az ország elektromos fogyasztásának 29%-át fedezték.

A Guardian riportja beszámolt róla, hogy a Spanyol Szélenergia Szövetség szerint a turbinák ebben az időszakban az elméletileg elérhető maximális teljesítmény 69%-át produkálták.

A Globális Szélenergia Tanács legutóbbi adatai szerint Spanyolországnak 16.000 MW működő kapacitása van, mellyel Németországot (24.000 MW) és az Egyesült Államokat (25.000 MW) követve a harmadik helyen tartózkodik.

Ugyanakkor Spanyolország - különösen az északkeleti régió, ahol az Atlanti-óceán felől folyamatos az erős szél - jobb adottságokkal rendelkezik, mint Németország és az Egyesült Államok, és ennek eredményeképpen nagyon jó eredményeket tud elérni a meglévő kapacitásából.

A Spanyol Szélenergia Szövetség szerint az ágazat eddig 11,5%-ot teljesített az ország 2009-es energiaigényéből, mely a múlt évben elérte az egyharmadot.

Spanyolország a szélenergiába történő hatalmas beruházásokon, az új vízerőműveken és a naperőművein keresztül a megújuló energiaszektor egyik legjelentősebb európai központjává vált.

A WWF számai alapján a megújuló energia szolgáltatta az ország elektromos kínálatának 31%-át a múlt hónapban, ezzel 38%-kal kevesebb szén-dioxidot kibocsátva, mint 2008-ban.


Forrás: BusinessGreen