Bionavitas Inc. bemutatta szabadalom alatt lévő Fény Merülő Technológiáját (Light Immersion Technology), mely jelentősen növelheti az algák terméshozamát. Természetes vagy mesterséges fényt felhasználva az új technológia gyakorlatilag nagyságrendekkel több alga biomasszát állít elő a hagyományos termelési eljárásokhoz képest, és növeli a terméshozamokat. Mindez csökkenti a költségeket, így az alga alapú bioüzemanyagok ára versenyképes lehet a kőolajból készül változatokhoz képest.

A módszer fénycsövek rendszerén keresztül jutatja el az algatenyészetbe a fényt, melyek mélyen behatolnak a tenyészetbe. Azzal, hogy a fényt a felszín alatt szétszórják, az algatenyészet sűrűbben tud növekedni. Külső csatornarendszerekben a rudak szórják szét a fényt. Ez a bőséges és ingyenes energiaforrás ideális, hogy hatalmas mennyiségű algát állítsanak elő bioüzemanyagok számára.

Zárt bioreaktorokban a rudak egyenletesen szórják szét a magas hatékonyságú ledekből származó és könnyebben megköthető vörös és kék fényeket. Bár a ledek növelik a termelés költségeit, az ilyen rendszerekben fejlődő algát értékesebb piacokon lehet értékesíteni.


Forrás: RenewableEnergyWorld